Gisteren gaf Microsoft een preview van het nieuwe Windows 10 operating systeem, aangeprezen als een ideale mix van Windows 7 en 8. Microsoft beschouwt deze mix als zo revolutionair, dat het versieaanduiding 9 heeft overgeslagen en direct overgestapt is op Windows 10.

Volgens Terry Myerson, executive vice president van de Operating Systems Group (OSG), heeft Microsoft in de nieuwe versie ‘alle goede elementen’ van de eerdere versies behouden en uitgebreid. Windows 10 is een uniform operating systeem dat op alle soorten apparaten moet gaan draaien, van de grootste 80 inch schermen tot embedded apparaten als levensondersteunende systemen.

Het nieuwe OS zal volgens Myerson kunnen draaien op ‘verreweg de meeste Windows systemen in het veld’, al gaf hij tijdens de presentatie toe dat bij smartphones soms wat lastiger zou kunnen zijn dan bij pc’s en tablets. De officiële release is gepland na de Build ontwikkelaarsconferentie die komend voorjaar in april plaatsvindt. Vandaag komt er wel al een ‘technical preview’ beschikbaar voor x86 machines. De bedoeling is dat ontwikkelaars met Windows 10 applicaties kunnen bouwen die ze maar één keer hoeven te schrijven en die vervolgens op elk willekeurig Windows 10 platform kunnen draaien. Diezelfde benadering werd overigens ook al genoemd bij de introductie van de Metro interface in Windows 8, dat probleemloos zou moeten kunnen draaien op desktops, notebooks, touchscreen tablets en smartphones.

Vanaf vandaag start ook Microsoft’s Windows Insider Program, waarbij ervaren gebruikers toegang krijgen tot de eerste code-versie, ervaringen ermee kunnen becommentariëren en in diverse forums kunnen discussiëren over gewenste aanpassingen..
“Onze bedoeling zijn heel eenvoudig,” zei Myerson. “We zijn ervan overtuigd dat we samen, met de feedback van ervaren gebruikers, straks een product kunnen lanceren waar al onze gebruikers blij mee zullen zijn. Windows 10 wordt ons meest open platform.” Door ervaren (zakelijke) gebruikers de gelegenheid te geven om hun kritiek en wensen kenbaar te maken wil Microsoft met Windows 10 de tegenvallende acceptatie van Windows 8 zo snel mogelijk acher zich laten.

Waarom Windows 10? En geen Windows 9? Omdat oude programma’s zo zijn ontwikkeld dat ze Windows 95 en 98 aanroepen op alleen het cijfer 9. En dat zou dus een probleem zijn als het nieuwe besturingssysteem ook 9 had geheten. Althans, zo gaat nu een nieuwe theorie.

Volgens een Redditor die claimt een ontwikkelaar bij Microsoft te zijn, heeft de nieuwe Windows het opvolgingsnummer 10 gekregen in plaats van 9, omdat veel softwareprogramma’s juist ‘9’ aanroepen als ze zoeken naar Windows 95 en 98. Dat probleem zou gevonden zijn in de eerste testen van Windows ‘9’ met software van andere partijen. ‘9’ had voor problemen gezorgd

Het lijkt een even plausibele reden als elke andere theorie die nu de wereld rondgaat, vooral omdat Microsoft zelf nog steeds niets wil zeggen over de nummering. Maar een verdere uitdieping van Engadget, dat zegt verschillende software-ontwikkelaars te hebben gesproken hierover, lijkt toch wel te bevestigen dat een eventuele Windows 9 inderdaad voor problemen had kunnen zorgen.

Daarnaast hebben andere ontwikkelaars naar aanleiding van de discussie op Reddit zelf eens de zaak onderzocht, en dat lijkt eveneens een bevestiging van het probleem op te leveren, zie deze uitkomst van een zoekopdracht naar broncode’s die Windows 9 (of 9.*) aanroepen.